28. oktobar 2016. SARAJEVO

Pravni institut u Bosni i Hercegovini bio je domaćin prvog sastanka/savjetovanja pravnih instituta iz regije i to: Instituta za uporedno pravo iz Beograda, Instituta za javnu upravu iz Zagreba i Instituta za ustavno pravo iz Ljubljane.

Ovo je prvo savjetovanje ovog formata u kojem učestvuju instituti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Instituti su predstavili svoje aktivnosti, razmjenili informacije i ideje, dogovorili se o budućoj saradnji na istraživačkim projektima naglašavajući izazove Bosne i Hercegovine i Srbije na putu pridruživanja Evropskoj uniji i harmonizaciji nacionalnih zakonodavstava s EU zakonodavstvom u čemu će pomoći kolege iz Slovenije i Hrvatske.

Dogovorena je buduća saradnja u zajedničkom interesu i potpisana Zajednička izjava o budućoj saradnji, saopćeno je iz Pravnog instituta u BiH.

Pravne institute su predstavljali prof. dr. Ciril Ribičić, direktor Instituta za ustavno pravo iz Slovenije sa saradnicima, prof. dr. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu iz Hrvatske sa saradnicima, dr. Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo iz Srbije sa saradnicima i Muhamed Mujakić, direktor Pravnog instituta iz Bosne i Hercegovine sa saradnicima kao domaćin susreta.

Slika